Seinwezen in Hoorn

Het interieur van het seinhuis in Hoorn is zoveel mogelijk intact gelaten en waar nodig hersteld in de toestand, waarin het verkeerde toen het seinhuis nog in Kesteren stond.

Lees verder…


Handeltoestel
Het handeltoestel boven in het seinhuis is van type HIJSM 1908. Het toestel is tegelijk met het seinhuis overgebracht van Kesteren naar Hoorn, waar het is aangepast aan de situatie op het stoomtramemplacement. Sinds april 1996 wordt elke treinbeweging op het emplacement dat de Museumstoomtram beheert met klassieke seinen beveiligd. Met het handeltoestel worden de overwegbomen naar de perrons, de in- en uitrijseinen en de rangeerseinen op het emplacement in Hoorn mechanisch – door middel van stalen draden – bediend. De in het seinhuis aanwezige treindienstleider voert deze taak uit, op drukke dagen bijgestaan door een seinhuiswachter.

Diverse bedieningstoestellen
Als u geïnteresseerd bent in het seinwezen, is het leuk om ook een kijkje onder in het seinhuis te nemen. Hier vindt u namelijk een kleine expositie van bedieningstoestellen; een bedieningstoestel SS pre 1920, een elektrisch bedieningstoestel VES 1912 en een elektrisch bedieningstoestel 1939, een zogenaamd ‘Bouman toestel’.

Previous
Next

ontdek meer