Lokaalspoor rijtuigen SHM 51 - 61

Met staalplaat beklede houten personenrijtuigen op 2 assen.
De elf uit Oostenrijk afkomstige rijtuigen met de nummers 51 – 61 zijn in de jaren 1950 gebouwd op onderstellen uit de periode 1908-1913. Het rijtuig 60 is voorzien van buffet, koelkasten en kookplaat en fungeert als buffetwagen. Alle rijtuigen hebben vijf ramen, behalve rijtuig 55 dat er zes heeft en rijtuig 61 met zeven ramen. Alle rijtuigen zijn voorzien van elektrisch licht en worden verwarmd door middel van stoom uit de locomotief. Rijtuig 61 is voorzien van een petroleumkachel.

Lees verder…


Het model van de rijtuigen komt in grote lijnen overeen met de rijtuigen die in het verleden op de lokaalspoorlijn Hoorn-Medemblik dienst hebben gedaan. Ze vertonen ook een sterke gelijkenis met NS lokaalspoorrijtuig C290 uit de collectie. In het kader van een levensduur verlengende onderhoudsbeurt worden de rijtuigen vanaf 2006 qua uiterlijk aangepast aan de rijtuigtypes, zoals die in het verleden in Nederland dienst hebben gedaan. Naast aangepaste balkons is de meest opvallende aanpassing de beschildering: de rijtuigen worden naar historisch Nederlands voorbeeld donkergroen geschilderd.

De rijtuigen worden veelvuldig in de dienst gebruikt. Trams 1 en 2 in de dienstregeling worden standaard met deze rijtuigen gereden. Het interieur is voorzien van houten banken, waardoor deze rijtuigen gelden als 3e klasse; sommige rijtuigen echter hebben ook met kussens beklede banken, en dan gelden zij als 2e klasse. Ook een mengvorm – rijtuigen met 2e en 3e klasse – komt voor.

De rijtuigen werden verworven in 1975. Alleen rijtuig 61 werd pas in 2013 aan de collectie toegevoegd. Op dat moment ontstond extra behoefte aan zitplaatscapaciteit omdat andere, uit Zwitserland afkomstige rijtuigen, uit de collectie werden afgestoten.

Previous
Next
Geschiedenis en verdere bijzonderheden
Bouwjaar1950/1954
Gebouwd doorWerkplaats St Pölten en Simmering
Gebouwd voorÖstereichische Bundesbahn
Verworven1975
Dienstvaardigja
LocatieHoorn

ontdek meer