Seinwezen in Wognum-Nibbixwoud

Op het emplacement en het station van Wognum-Nibbixwoud is een klassieke beveiliging aangebracht. Twee wissels aan beide uiteinden van het emplacement en twee armseinen worden vanuit het kantoor van de stationchef bediend met een handeltoestel van het type SS 1941.

Lees verder…

In dat toestel bevindt zich ook een sleutel die toegang geeft tot spoor 3, het goederenspoor. Als de inrijseinen de toegang naar spoor 2 verbieden, kan die sleutel worden uitgenomen en kan op het perron een grendel worden ontsloten waarmee de wissels 3 en 4 vrij bedienbaar worden.

Indeling toestel
Er zitten zes velden met krukjes en vier handels aan het toestel, waarmee seinen voor het station binnenrijdende trams en wissels aan beide zijden van het station mechanisch worden bediend. Uitrijseinen zijn niet aanwezig. De stationschef geeft met een vertrekbevel aan dat de tram het station mag verlaten, wat op kleine stations kon, omdat de stationschef ook zelf de seinen bediende.
Op wissel 2, dat zich bevindt aan de Medemblikker kant, is een bezetmelder aangebracht om te voorkomen dat er handelingen worden verricht op het moment dat er een voertuig op staat, omdat de stationschef het wissel vanuit zijn kantoor niet kan zien.
Op dagen dat er meerdere trams kruisen in Wognum worden de seinen en wissels bediend door een stationschef die tevens seinhuiswachter is.

Previous
Next

ontdek meer