Seinwezen op de lokaalspoorlijn Medemblik-Hoorn

Op de lokaalspoorlijn Medemblik-Hoorn bevonden zich bij de opening afstandsseinen te Wognum-Nibbixwoud, Midwoud-Oostwoud en Medemblik. In 1903 kreeg ook Abbekerk-Lambertschaag afstandsseinen, gevolgd door Zwaag in 1910 en Opperdoes in 1913. In 1928 werd de brug te Medemblik inclusief afstandsseinen in gebruik genomen.

Lees verder…

Seinwezen bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Vrijwel vanaf het begin van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is gewerkt aan het aanvullen van de presentatie met seinwezenapparatuur. Wat heel eenvoudig begon met het vergaren van een klein perrontoestelletje en een seinpaal is inmiddels uitgegroeid tot een gedegen verzameling, die de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van het seinwezen omvatten. Hoogtepunt was het verkrijgen van het seinhuis uit Kesteren, inclusief toestel, in 1983.

Op alle stations zijn delen van deze collectie te zien. In de eerste plaats natuurlijk op het emplacement van de stoomtram in Hoorn, maar ook te Wognum (inrijseinen en beveiliging van het goederenspoor), te Twisk en Opperdoes (beveiliging zijspoor en communicatie via telegraaftoestel) en Medemblik (afstandsseinen bij de brug, en inrijsein; nog niet operationeel).

Previous
Next

ontdek meer