enkhuizen

Enkhuizen is een echte waterstad. Het ligt aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer en heeft een gezellig centrum vol rijksmonumenten.

Het IJsselmeer was vroeger de Zuiderzee, en Enkhuizen was een echte vissersstad. Het Zuiderzeemuseum vertelt de geschiedenis, actualiteit en de toekomst van het IJsselmeergebied. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Later kwam daar de Houtribdijk bij naar Lelystad, waardoor het Markermeer ontstond. In het buitenmuseum wandel je over klinkerstraatjes tussen meer dan 140 historische gebouwen. In het binnenmuseum vind je allerlei thematische voorstellingen. Samen brengen ze het verhaal van Zuiderzee en IJsselmeer in beeld. Bij het loket van tramstation Hoorn of online koop je je toegangskaartje voor het Zuiderzeemuseum met korting in combinatie met de Tijdreis met Stoomtram en Boot. De boot vanuit Medemblik legt kort aan in het Zuiderzeemuseum.

VOC-stad
Zin in iets anders? Kies voor uitwaaien op het water of slenteren door het centrum van Enkhuizen. Het centrum van de stad ademt nog altijd de sfeer van de Gouden Eeuw. Binnen de oude vestingwal vind je maar liefst 366 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Stel je voor hoe het in die tijd geweest moet zijn! Ook vind je er leuke kleine winkels, terrasjes en restaurants. Een spannende activiteit voor de kleintjes is een bezoek aan Sprookjeswonderland: een themapark dat helemaal in het teken staat van sprookjes. Een betoverende ervaring.

Bereikbaarheid
Genoten in Enkhuizen? De NS-trein brengt je in 20 minuten terug naar Hoorn. De trein vertrekt elk half uur.

ontdek meer