Bijdrage vriendenloterij

€ 340.338,- voor Museumstoomtram dankzij deelnemers Vriendenloterij

Dankzij de deelnemers kan de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan cultuur en welzijn in Nederland. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik ontving een bijdrage van € 340.338,-.

Meespelen voor Museumstoomtram
De bijdrage aan de Museumstoomtram bestaat uit een vaste jaarlijkse bijdrage van € 200.000,- en een bedrag van maar liefst € 140.338,- van deelnemers die ervoor kiezen direct voor de Museumstoomtram mee te spelen. Directeur René van den Broeke is erg blij met de bijdrage. Het is van groot belang dat de Museumstoomtram zich als grootste rijdende museum in ons land kan blijven ontwikkelen. ‘Steeds meer mensen kiezen er bovendien voor om speciaal voor de Museumstoomtram mee te spelen. Dat is een veelzeggende, mooie ontwikkeling!’

Het verhaal van de Stoomtram
De bijdrage zal worden aangewend om de publiekspresentatie op Tramstation Hoorn (terrein, station en werkplaats) in verder in te kunnen richten. De bezoeker zal hier op een eigentijdse manier het verhaal over techniek en maatschappelijke betekenis van de Stoomtram in Nederland beter kunnen ontdekken en beleven naast het maken van de tijdreis. Met het afronden van het ‘stoomtram themapark’ midden in de Poort van Hoorn verwacht de Museumstoomtram een kwaliteitsimpuls te geven aan het gebied, de collectie historische Nederlandse stoomtrams beter te kunnen presenteren, meer vrijwillige medewerkers in te kunnen zetten en een verdere groei in het jaarlijkse bezoek te bereiken.

Over de VriendenLoterij 
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Deelnemers spelen bij de VriendenLoterij mee voor wat hen raakt. Zij maken elke maand kans op meer dan 200.000 prijzen en dragen met een deel van hun lotprijs bij aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Dat kan kunst zijn, onze geschiedenis en rijke cultuur, of verbondenheid met en zorg voor elkaar, bijvoorbeeld via clubs en verenigingen. 

Bovendien kunnen deelnemers met hun VriendenLoterij VIP-KAART zelf bewonderen wat zij mede mogelijk maken. De kaart geeft gratis toegang tot meer dan 125 musea – waaronder natuurlijk de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik – en tot 50% korting op talloze avondjes uit, van bioscoop en dans tot musical en opera. Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 een bedrag van bijna euro 135 miljoen schenken. De deelnemers steunen met minimaal 40 % van hun lotprijs 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen. Dankzij de deelnemers schonk de VriendenLoterij in totaal al ruim euro 2 miljard aan goede doelen. 

De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). 

Uniek aan de VriendenLoterij is dat deelnemers de mogelijkheid hebben om voor een zelfgekozen organisatie mee te spelen. Minimaal 40 procent van de inleg van de deelnemer gaat dan direct naar dit eigen gekozen doel. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om mee te spelen voor de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik via
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik | VriendenLoterij