Bijdrage vriendenloterij

€ 750.000,- voor ‘Jouw Reis’ dankzij deelnemers Vriendenloterij

Een prachtige verrassing voor de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik! Het grootste rijdende museum van Nederland ontving op 13 maart uit handen van Robert ten Brink een cheque ter waarde van 750.000 euro van de VriendenLoterij voor het project ‘Jouw reis’. Het museum gaat door heel Nederland verhalen over reizen ophalen, van vroeger en van nu. Vervolgens zal op zes historische stations, verbonden door 20 kilometer museumspoor, elk een ander verhaal over het reizen worden gepresenteerd aan bezoekers van / reizigers met de Museumstoomtram. Op deze manier wil het museum een breder publiek aanspreken en de nieuwsgierigheid rond onze Nederlandse reisgeschiedenis verder prikkelen.

De komende jaren gaat de Museumstoomtram eraan werken dat de zes stations tussen Hoorn en Medemblik beter met elkaar worden verbonden en elk een volwaardige reisbestemming worden. Dit begint op Tramstation Hoorn, gevolgd door de geheel in de oorspronkelijke staat gerestaureerde stations Wognum-Nibbixwoud, Abbekerk-Lambertschaag, Twisk, Opperdoes en Medemblik. Met de Holland Boven Amsterdam Expres brengt het museum deze stations bovendien in verbinding met een zevende bestemming: Amsterdam Centraal, en daarmee met heel Nederland.

De stations worden elk voorzien van een uniek thema en faciliteiten, waardoor een breed publiek nieuwe verhalen kan ontdekken en ervaren.

“Dit project markeert een nieuwe fase voor de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en draagt bij aan het creëren van onvergetelijke ervaringen voor onze bezoekers. We hopen uiteindelijk dat ‘Jouw reis’ niet alleen een succes zal zijn voor ons museum, maar ook als een model kan dienen voor andere railmusea in Nederland waarmee we in dit project willen samenwerken’’, aldus directeur René van den Broeke.

Jonne Arnoldussen: ”Het is fantastisch dat we dit museum, dankzij onze deelnemers, kunnen ondersteunen op hun reis naar uitbreiding. We hopen dan ook dat heel Nederland straks van de omvangrijke collectie rijdende historische Nederlandse railvoertuigen en bijbehorende verhalen kan genieten.”

Vanaf 2024 extra boost voor Museumstoomtram

Naast de bijdrage voor het extra project, werd het museum verrast met een verhoging van 50.000 euro op de huidige meerjarige steun. Hierdoor ontvangen zij vanaf 2024 jaarlijks geen 200.000 euro maar 250.000 euro en daarnaast de geoormerkte bijdrage door deelnemers die specifiek meespelen voor de Museumstoomtram. De extra bijdrage kan, in tijden van hoge exploitatiekosten, worden gebruikt voor tentoonstellingen, aankopen, restauratie, educatie en alle andere zaken die van vitaal belang zijn voor een gezond museum.

143,5 miljoen voor cultuur, welzijn en sport

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 opgeteld een bedrag van € 143,5 miljoen schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen.

Uniek aan de VriendenLoterij is dat deelnemers de mogelijkheid hebben om voor een zelfgekozen organisatie mee te spelen. Minimaal 40 procent van de inleg van de deelnemer gaat dan direct naar dit eigen gekozen doel. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om mee te spelen voor de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik via
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik | VriendenLoterij