hoorn

Begin of eindig je Spannendste Tijdreis met een bezoek aan de historische binnenstad van Hoorn. Je vindt er interessante musea, monumenten, winkels, restaurants en cafés.

Het oud-Hollandse karakter van Hoorn is bewaard gebleven; er staan nog veel gebouwen uit de 16e en 17e eeuw (de VOC-tijd), waarin Hoorn een zeer belangrijke stad was. Ook een deel van de verdedigingsmuren is nog te zien, net als een aantal oude stadspoorten. Hoorn heeft, naast de Museumstoomtram, nog twee musea. Het Westfries Museum laat het verre verleden van de stad zien – Het Westfries Museum is op dit moment GESLOTEN -. Het Museum van de 20e Eeuw vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw. Tot eind 2024 is hier onder andere de tentoonstelling ’90 Jaar LEGO’ te zien en te beleven… 

Nieuw in Hoorn is het deze zomer geopende stadsstrand, het grootste van Nederland! 

Geschiedenis
De haven van Hoorn ligt direct aan het IJsselmeer. Je ziet er de geschiedenis tot leven komen. Wist je bijvoorbeeld dat de schippers van Hoorn in 1573 een zeeslag hebben uitgevochten (en gewonnen!) tegen de Spaanse overheersers? Deze zeeslag is de geschiedenis ingegaan als De Slag op de Zuiderzee.

Bereikbaarheid
Je bereikt de binnenstad van Hoorn al wandelend in 10 minuten vanaf het station. Maar je kunt Hoorn ook op andere manieren verkennen; boek bijvoorbeeld een bootje dat door de binnenstad vaart, of stap op het elektrische hop-on-hop-off busje. Hoorn heeft veel gezellige gelegenheden om te genieten van een hapje en een drankje.

ontdek meer