Tramstation Hoorn

Op Tramstation Hoorn ontdek je het verhaal over de stoomtram in Nederland. Na aankomst op of vertrek vanaf het sfeervolle tramstation, bezoek je tentoonstelling De Tijdlijn, een werkend seinhuis en de SpoorTuin. De werkplaats is in 2023 verder uitgebreid. Volg de borden MUSEUMROUTE. Hier vind je het Bello Atelier en het Locomotievendepot.

Het stoomtramstation in Hoorn is een replicagebouw met alle elementen van een historisch tramstation. Stap binnen en waan je in oude tijden! In de centrale hal vind je een houten loket, waar je je kaartje koopt. In de ene vleugel kun je de permanente tentoonstelling De Tijdlijn bezoeken, en in de andere vleugel de historische stationsrestauratie. Loop je naar buiten, dan kun je voor de regen (of zon) schuilen onder de houten luifel. Daaronder, en op het stationsplein, branden ‘s avonds ouderwetse gaslantaarns. Emaille reclameborden van weleer sieren de gevel.

Tijdlijn
Tentoonstelling De Tijdlijn voert je terug de geschiedenis in. Kleine voorwerpen, filmbeelden, foto’s en documenten vertellen het verhaal over de stoomtram in Nederland. De rode draad is een tijdlijn, waarin de hoogtepunten van de Nederlandse stoomtramgeschiedenis centraal staan.
Het tweede deel van De Tijdlijn bestaat uit een interactieve plattegrond van Nederland. Hier kun je ontdekken welke stoomtram vroeger in jouw woonplaats reed.

Lees verder…

Het Seinhuis
Het seinhuis is het zenuwcentrum van  de stoomtramdienst. Het seinhuis op museumterrein Hoorn werkt precies zoals vroeger. De treindienstleider controleert vanuit het seinhuis de tramdienst tussen Hoorn en Medemblik en bedient de seinen en wissels. Het seinhuis is gebouwd in 1897 en stond vroeger in Kesteren in Gelderland. In 1983 werd het seinhuis buiten dienst gesteld en herbouwd in Hoorn.

De Kiosk     

Midden op het stationsplein tref je de kiosk aan. 

De SpoorTuin 

In de SpoorTuin ontdek je spelenderwijs hoe een tram veilig zijn bestemming kan bereiken via rails, wissels en seinen. Via de pagina ‘Vandaag op Reis’ kun je zien op welke dagen je begeleid kunt spelen in de SpoorTuin.

Het Bello Atelier/Museumwerkplaats   

In onze museumwerkplaats worden de stoomlocomotieven onderhouden en voorbereid voor de diensten die zij rijden. Ook wordt hier gerestaureerd, onder andere aan de rijtuigen van de Tram voor Bello. Op dit moment wordt de werkplaats uitgebreid, gerestaureerd en verduurzaamd, zodat de Museumstoomtram klaar is voor de toekomst. 

Via een veilige wandelroute keer je terug naar het stationsgebouw of het perron waar vandaan de trams vertrekken.

Previous
Next

Ontdek meer