Langs de lijn

De spoorlijn uit 1887 tussen Hoorn en Medemblik is uniek in zijn compleetheid. Veel oude stationsgebouwen en bruggen van vroeger zijn bewaard gebleven.

Van de tien oude stationsgebouwen op de route staan er nog acht. De stations van Medemblik, Opperdoes, Twisk en Wognum zijn van de Museumstoomtram. Maak je een ritje met de stoomtram, dan kom je langs al deze karakteristieke stationsgebouwen. De perrons, zijsporen en de stationsomgeving zijn allemaal teruggebracht naar hoe ze er in 1926 uitzagen. Het goederenperron in Wognum heeft bijvoorbeeld een handbediend hijskraantje. Van dichtbij bekijken? Dat kan! Op sommige stations kun je namelijk ook uitstappen, zoals op station Wognum-Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes. Je kunt een kijkje nemen in de wachtkamer, het kantoor voor de stationschef, de loods voor het goederenvervoer en het toiletgebouwtje.

Eigenaardigheden
Ieder station heeft zijn eigen bijzondere kenmerken en eigenaardigheden. Station Medemblik is bijvoorbeeld opvallend groter en hoger dan de andere stationsgebouwen. Station Wognum heeft een hijskraantje, dat zware stukgoederen in en uit goederenwagons kan laden. Zowel station Wognum als Twisk en Opperdoes hebben een brievenbus. Vroeger werd die geleegd door de postconducteurs, die op de trein meereden. En de postconducteurs van de Museumstoomtram doen dit nu weer! Station Opperdoes heeft twee zijsporen. Het ene werd vroeger gebruikt voor de afvoer van kolen, spruitjes, bieten en andere tuinbouwproducten. Het andere zijspoor werd gebruikt voor stukgoederenvervoer. Beide zijsporen zijn er nog.

ONtdek meer