Reistip 3: retour stoomtram

Maak de Spannendste Tijdreis met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik en terug en beleef ons levende stoomtrammuseum! Reis zoals mensen dat 100 jaar geleden met de stoomtram deden.

Bezoek aan Museumterrein Hoorn
Je start (en eindigt) in Hoorn. Tip: kom ruim op tijd om het museumterrein te bezoeken voor je op de stoomtram stapt. Hier bewonder je oude locomotieven, het nog werkende seinhuis en tentoonstelling De Tijdlijn. Vanaf 1 juni is op het stationsplein de tentoonstelling 100 jaar loc 18 te zien en word je uitgelegd hoe stoomkracht werkt.

Stoomtram van Hoorn naar Medemblik
Klaar voor vertrek? Stap op de stoomtram, kies een mooi plekje en geniet van de historische route. De stoker gooit nog wat kolen op het vuur en met Bello of een van onze andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Hoorn naar Medemblik over de lokaalspoorweg uit 1887. Ondertussen komt de conducteur je kaartje knippen. De rit brengt je langs de karakteristieke stationsgebouwen van Wognum – hier kun je het station bekijken -, Twisk en Opperdoes naar eindstation Medemblik. Waan je je al in oude tijden?

Stoomtram van Medemblik naar Hoorn
De terugreis naar Hoorn maak je, afhankelijk van de op die dag geldende dienstregeling, met dezelfde of een van de andere historische stoomtrams.

Lees verder…

Dienstregeling
De tram vanuit Hoorn vertrekt altijd om 10.40 uur. Op extra drukke dagen vertrekt er ook een tram om 11.40 uur. Bekijk de meest actuele dienstregeling in onze reisplanner.

Tip: het is ook mogelijk om de Spannendste Tijdreis te starten in Enkhuizen en te eindigen in Hoorn. Bekijk deze reismogelijkheid.

Tarieven
Bij de Museumstoomtram krijg je een complete dag uit! Bekijk onze tarieven.
Bezoek je ons museum met een groep vanaf 12 personen? Bekijk onze speciale groepsarrangementen.

Beleef meer!
Maak je reis nog leuker met de uitstapjes langs de spoorlijn door de Historische Driehoek. Je kunt je reis bijvoorbeeld uitbreiden met een bezoek aan:

 • Pannenkoekenstation De Bijenstal
  Reis met de stoomtram naar station Opperdoes. Hier volg je samen met Tjoek Pannenkoek een speurtocht en kom je uit bij pannenkoekenstation De Bijenstal waar je een heerlijke pannenkoek kunt eten. Download hier de speurtocht.
 • Bakkerijmuseum – Medemblik
  Ontdek historisch Medemblik! Je hebt, afhankelijk van de dienstregeling 1, 2 of 3 uur de tijd om bakkerijmuseum De Oude Bakkerij te ontdekken en het historische centrum van Medemblik. De Medemblik Experience in de Reisgids helpt je op weg!
 • Hoorn
  Tip: sluit de dag af met een bezoek aan het historisch centrum van Hoorn of een van de andere musea in de stad.
  Deze opties zijn niet inbegrepen in de dagkaart.

Algemeen

 • Tickets: verkrijgbaar aan het loket bij de Museumstoomtram of online via de webshop.
 • Horeca: op de stations, in de stoomtram (vertrek 10:40 uur Hoorn en 13:20 uur Medemblik)  en aan boord van het museumschip.
 • Toiletten: op de stations, in de stoomtram (vertrek 10:40 uur Hoorn en 13:20 uur Medemblik)  en op het museumschip.
 • Parkeren: voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op het P+R Hoorn / NS-station Enkhuizen.
 • Aanlegsteiger, tramstations en NS-stations in zowel Hoorn, Medemblik als Enkhuizen bevinden zich op korte loopafstand van elkaar.

Ontdek meer