Reistip 2: boot en stoomtram

Maak de Spannendste Tijdreis met boot en stoomtram. Deze dagtocht Enkhuizen – Medemblik – Hoorn begint in de haven van Enkhuizen. Beleef het reizen van 100 jaar geleden met boot en stoomtram. Bij vertrek ontvang je van ons de Tijdreisgids. Hiermee ontdek je de stad Medemblik, onze stations en locomotieven en vind je de weg op Museumterrein Hoorn. 

Boot van Enkhuizen naar Medemblik
Stap in Enkhuizen op het indrukwekkende museumschip Friesland. In een uur en een kwartier vaar je over het IJsselmeer naar Medemblik. Op het bovendek geniet je van vergezichten over de vroegere Zuiderzee. Kijk je naar de andere kant, dan zie je de prachtige Westfriese kust. Voor kids tot 12 jaar begint aan boord de Stoomsafari.

Stoomtram van Medemblik naar Hoorn
Klaar voor vertrek? Stap in de stoomtram en geniet van de Tijdreis. Met Bello of een van onze andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Medemblik naar Hoorn over de lokaalspoorweg uit 1887. Een rit boordevol historische ontmoetingen. De stoker gooit de kolen op het vuur en de conducteur knipt je kaartje, terwijl de tram je voert langs de karakteristieke stationsgebouwen van Opperdoes, Twisk en Wognum – waar je het station kunt bekijken – naar eindstation Hoorn. 

Bezoek aan Museumterrein Hoorn

Na aankomst van de stoomtram in Hoorn is er volop gelegenheid voor een bezoek aan het museumterrein Hier ontdek je het nog werkende seinhuis en tentoonstelling De Tijdlijn. De Museumwerkplaats is vanaf 24 oktober 2022 wegens verbouwing gesloten.

De reis compleet met NS
Vanaf station Hoorn vertrekt ieder half uur een NS-trein naar Enkhuizen. Deze treinreis van ongeveer 20 minuten brengt je aan het begin of einde van de dag op het startpunt van de reis. Het NS-treinkaartje is niet inbegrepen bij de dagkaart. Dit is verkrijgbaar bij het loket van de Museumstoomtram, bij het NS-loket of via ns.nl

Tip: Bezoek je ons museum per trein? De trein tussen Hoorn en Enkhuizen is de doorgaande intercitytrein uit Amsterdam. Zie voor de dienstregeling de NS-reisplanner.

Dienstregeling
De boot vertrekt om 10.40 uur. De stoomtram vertrekt uit Medemblik om 13.20 uur en op drukkere dagen ook om 14.20 uur. Bekijk de meest actuele dienstregeling in onze reisplanner.

Tip: het is ook mogelijk om de Spannendste Tijdreis te starten in Hoorn en te eindigen in Enkhuizen. Bekijk deze reismogelijkheid.

Tarieven
Bij de Museumstoomtram krijg je een complete dag uit! Bekijk onze tarieven.
Bezoek je ons museum met een groep vanaf 15 personen? Bekijk onze speciale groepsarrangementen.

Beleef meer!
Maak je reis nog leuker met de uitstapjes langs de spoorlijn door de Historische Driehoek. Je kunt je reis bijvoorbeeld uitbreiden met een bezoek aan:

 • Bakkerijmuseum & Medemblik
  Ontdek historisch Medemblik! Tussen de aankomst van de boot en het vertrek van de tram heb je ruim een uur tijd om bakkerijmuseum De Oude Bakkerij (50 meter vanaf het station) of het historische centrum van Medemblik te ontdekken dankzij de Medemblik Experience in de Reisgids
 • Hoorn
  Tip: sluit de dag af met een bezoek aan het historisch centrum van Hoorn of een van de andere musea in de stad.
  Deze opties zijn niet inbegrepen in de dagkaart.

Algemeen

 • Tickets: verkrijgbaar aan het loket bij de Museumstoomtram of online via de webshop.
 • Horeca: op de stations, in de stoomtrams en aan boord van het museumschip.
 • Toiletten: op de stations, in de stoomtrams en op het museumschip.
 • Parkeren: voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op het P+R Hoorn / NS-station Enkhuizen.
 • Aanlegsteiger, tramstations en NS-stations in zowel Hoorn, Medemblik als Enkhuizen bevinden zich op korte loopafstand van elkaar.


Previous
Next

Ontdek meer