Reistip 2: boot en stoomtram

Maak de Spannendste Tijdreis met boot en stoomtram. Deze dagtocht Enkhuizen – Medemblik – Hoorn begint in de haven van Enkhuizen. Beleef het reizen van 100 jaar geleden met boot en stoomtram. Bij vertrek ontvang je van ons de REISGIDS. Hiermee ontdek je de stad Medemblik, onze stations en locomotieven en vind je de weg op Museumterrein Hoorn. 

Boot van Enkhuizen naar Medemblik
Stap in Enkhuizen op het indrukwekkende museumschip Friesland. In een uur en een kwartier vaar je over het IJsselmeer naar Medemblik. Op het bovendek geniet je van vergezichten over de vroegere Zuiderzee. Kijk je naar de andere kant, dan zie je de prachtige Westfriese kust. 

Stoomtram van Medemblik naar Hoorn
Klaar voor vertrek? Stap op de stoomtram, kies een mooi plekje en geniet van de historische route. Met Bello of een van onze andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Medemblik naar Hoorn over de spoorweg uit 1887. De stoker gooit nog wat kolen op het vuur en ondertussen komt de conducteur je kaartje knippen. De rit brengt je langs de karakteristieke stationsgebouwen van Opperdoes, Twisk en Wognum – waar je het station kunt bekijken – naar eindstation Hoorn. Waan je je al in oude tijden?

Lees verder…

Bezoek aan Museumterrein Hoorn

Na aankomst van de stoomtram in Hoorn is er volop gelegenheid voor een bezoek aan het museumterrein Hier bewonder je onze historische locomotieven, het nog werkende seinhuis en tentoonstelling De Tijdlijn. Vanaf 1 juni is op het stationsplein de tentoonstelling 100 Jaar loc 18 te zien en word je uitgelegd hoe stoomkracht werkt.

De reis compleet met NS
Vanaf station Hoorn vertrekt ieder half uur een NS-trein naar Enkhuizen. Na ongeveer 20 minuten ben je weer op het startpunt van de reis. Het NS-treinkaartje is niet inbegrepen bij de dagkaart. Je kunt dit kopen bij het loket van de Museumstoomtram of bij het NS-loket.

Dienstregeling
De boot vertrekt altijd om 10.40 uur. Op een aantal dagen vertrekken er vanuit Medemblik twee trams: een om 13.20 uur en een om 15.20 uur. Bekijk de meest actuele dienstregeling in onze reisplanner.

Tip: het is ook mogelijk om de Spannendste Tijdreis te starten in Hoorn en te eindigen in Enkhuizen. Bekijk deze reismogelijkheid.

Tarieven
Bij de Museumstoomtram krijg je een complete dag uit! Bekijk onze tarieven.
Bezoek je ons museum met een groep vanaf 12 personen? Bekijk onze speciale groepsarrangementen.

Beleef meer!
Maak je reis nog leuker met de uitstapjes langs de spoorlijn door de Historische Driehoek. Je kunt je reis bijvoorbeeld uitbreiden met een bezoek aan:

 • Bakkerijmuseum – Medemblik
  Ontdek historisch Medemblik! Tussen de aankomst van de boot en het vertrek van de tram heb je ruim een uur tijd om bakkerijmuseum De Oude Bakkerij (50 meter vanaf het station) of het historische centrum van Medemblik te ontdekken dankzij de Medemblik Experience in de Reisgids
 • Hoorn
  Tip: sluit de dag af met een bezoek aan het historisch centrum van Hoorn of een van de andere musea in de stad.
  Deze opties zijn niet inbegrepen in de dagkaart.

Algemeen

 • Tickets: verkrijgbaar aan het loket bij de Museumstoomtram of online via de webshop.
 • Horeca: op de stations, in de stoomtram (vertrek 10:40 uur Hoorn en 13:20 uur Medemblik) en aan boord van het museumschip.
 • Toiletten: op de stations, in de stoomtram (vertrek 10:40 uur Hoorn en 13:20 uur Medemblik) en op het museumschip.
 • Parkeren: voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op het P+R Hoorn / NS-station Enkhuizen.
 • Aanlegsteiger, tramstations en NS-stations in zowel Hoorn, Medemblik als Enkhuizen bevinden zich op korte loopafstand van elkaar.

Ontdek meer