Reistip 1: 4-5 uur beleven

Maak de Spannendste Tijdreis met stoomtram en boot. Deze dagtocht Hoorn – Medemblik – Enkhuizen begint op tramstation Hoorn. Beleef reizen zoals mensen dat 100 jaar geleden deden met stoomtram en boot.

Bezoek aan Museumterrein Hoorn
Beleef het hele museum! Je start in Hoorn. Kom je ruim op tijd, dan heb je tijd om het museumterrein te bezoeken voor je op de stoomtram stapt. Hier bewonder je oude locomotieven, het nog werkende seinhuis en tentoonstelling De Tijdlijn. In het Bello Atelier zie je onder andere hoe de rijtuigen van stoomlocomotief Bello worden opgeknapt. Voor kinderen start hier De Stoomsafari.

Stoomtram van Hoorn naar Medemblik
Klaar voor vertrek? Stap op de stoomtram, kies een mooi plekje en geniet van de historische route. Met Bello of een van onze andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Hoorn naar Medemblik over de spoorweg uit 1887. Ondertussen komt de conducteur in historisch kostuum je kaartje knippen. De rit brengt je langs de karakteristieke stationsgebouwen van Wognum, Twisk en Opperdoes. Eindpunt van de stoomtram: Medemblik. Waan je je al in oude tijden?

Boot van Medemblik naar het Zuiderzeemuseum en Enkhuizen
Vanaf de aanlegsteiger in Medemblik vertrekt het historische schip de Friesland. Het schip brengt je naar Enkhuizen en maakt een tussenstop bij het Zuiderzeemuseum. Op het bovendek geniet je van vergezichten over de vroegere Zuiderzee. Kijk je naar de andere kant, dan zie je de prachtige Westfriese kust. De boot vaart door naar de aanlegsteiger in Enkhuizen. Vanaf hier kun je lopen naar het NS-station.

Lees verder…


De reis compleet met NS
Vanaf het NS-station brengt de NS-trein je terug naar station Hoorn. De trein vertrekt elk half uur. Na ongeveer 20 minuten ben je weer op het startpunt van de reis. Het NS-treinkaartje is niet inbegrepen bij de dagkaart. Je kunt dit kopen bij het loket van de Museumstoomtram of bij het NS-loket.

Dienstregeling
De tram vertrekt altijd om 10.40 uur. Op extra drukke dagen vertrekt er ook een tram om 11.40 uur. Bekijk de meest actuele dienstregeling in onze reisplanner.

Tip: je Spannendste Tijdreis met een fijne vaartocht beginnen? Vertrek dan vanuit Enkhuizen en eindig in Hoorn. Deze route is minder druk en parkeren bij NS-station Enkhuizen is gratis. Bekijk deze reismogelijkheid.

Tarieven
Bij de Museumstoomtram krijg je een complete dag uit! Bekijk onze tarieven.
Bezoek je ons museum met een groep vanaf 12 personen? Bekijk onze speciale groepsarrangementen.

Beleef meer!
Maak je reis nog leuker met de uitstapjes langs de spoorlijn door de Historische Driehoek. Je kunt je reis bijvoorbeeld uitbreiden met een bezoek aan:

 • Bakkerijmuseum – Medemblik
  Wandel door Middeleeuws Medemblik! Afhankelijk van de dienstregeling heb je ruim een uur de tijd om bakkerijmuseum De Oude Bakkerij (50 meter vanaf het station) of het historische centrum van Medemblik te ontdekken.
 • Zuiderzeemuseum Enkhuizen
  De boot legt om 14.35 uur aan in het beroemde openluchtmuseum Zuiderzeemuseum. Ontdek en beleef hier hoe mensen vroeger rondom de Zuiderzee woonden.
  Deze opties zijn niet inbegrepen in de dagkaart. Bij het loket van de Museumstoomtram in Hoorn krijg je korting op het toegangskaartje voor het Zuiderzeemuseum.

Algemeen

 • Tickets: verkrijgbaar aan het loket bij de Museumstoomtram of online via de webshop.
 • Horeca: op de stations, in de stoomtram (vertrek 10:40 uur Hoorn en 13:20 uur Medemblik) en aan boord van het museumschip.
 • Toiletten: op de stations, in de stoomtram (vertrek 10:40 uur Hoorn en 13:20 uur Medemblik) en op het museumschip.
 • Parkeren: voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op het P+R Hoorn / NS-station Enkhuizen.
 • Aanlegsteiger, tramstations en NS-stations in zowel Hoorn, Medemblik als Enkhuizen bevinden zich op korte loopafstand van elkaar.

Ontdek meer