Reistip 1: Stoomtram en boot

Beleef het reizen van 100 jaar geleden! Maak de Spannendste Tijdreis met stoomtram en boot. Deze dagtocht Hoorn – Medemblik – Enkhuizen begint op tramstation Hoorn. Bij vertrek ontvang je van ons de Tijdreisgids. Hiermee vind je de weg op Museumterrein Hoorn en ontdek je onderweg onze locomotieven, de stations en de stad Medemblik. 

Bezoek aan Museumterrein Hoorn
Beleef het hele museum! Je start in Hoorn. TIP: kom ruim op tijd om het museumterrein te bezoeken voor je op de stoomtram stapt! Hier ontdek je het nog werkende seinhuis en tentoonstelling De Tijdlijn. De Museumwerkplaats is vanaf 24 oktober 2022 wegens verbouwing gesloten. Voor kids tot 12 jaar begint hier de Stoomsafari.

Stoomtram van Hoorn naar Medemblik
Klaar voor vertrek? Stap in de stoomtram en geniet van de Tijdreis. Met Bello of een van onze andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Hoorn naar Medemblik over de lokaalspoorweg uit 1887. Een rit boordevol historische ontmoetingen. De stoker gooit de kolen op het vuur en de conducteur knipt je kaartje, terwijl de tram je voert langs de karakteristieke stationsgebouwen van Wognum – hier kun je het station bekijken -, Twisk en Opperdoes. Eindpunt van de stoomtram is Medemblik. 

Boot van Medemblik naar het Zuiderzeemuseum en Enkhuizen
Vanaf de aanlegsteiger in Medemblik vertrekt het historische schip Friesland. Het schip brengt je naar Enkhuizen en maakt een tussenstop bij het Zuiderzeemuseum. Op het bovendek geniet je van vergezichten over de vroegere Zuiderzee. Kijk je naar de andere kant, dan zie je de prachtige Westfriese kust. De boot vaart door naar de aanlegsteiger in Enkhuizen, gelegen naast het NS-station.

Lees verder…


De reis compleet met NS
Vanaf het NS-station brengt de NS-trein je terug naar station Hoorn. De trein vertrekt elk half uur. Na ongeveer 20 minuten ben je weer op het startpunt van de reis. Het NS-treinkaartje is niet inbegrepen bij de dagkaart. Dit is verkrijgbaar bij het loket van de Museumstoomtram, bij het NS-loket of via ns.nl

Dienstregeling
De tram vertrekt om 10.40 uur. Op een aantal dagen vertrekt er ook een tram om 11.40 uur. Bekijk de meest actuele dienstregeling in onze reisplanner.

Tip: je Spannendste Tijdreis met een fijne vaartocht beginnen? Vertrek dan vanuit Enkhuizen en eindig in Hoorn. Deze route is minder druk en parkeren bij NS-station Enkhuizen is gratis. Bekijk deze reismogelijkheid.

Tarieven
Bij de Museumstoomtram krijg je een complete dag uit! Bekijk onze tarieven.
Bezoek je ons museum met een groep vanaf 15 personen? Bekijk onze speciale groepsarrangementen.

Beleef meer!
Maak je reis nog leuker met de uitstapjes langs de spoorlijn door de Historische Driehoek. Je kunt je reis bijvoorbeeld uitbreiden met een bezoek aan:

 • Bakkerijmuseum & Medemblik
  Ontdek historische Medemblik! Afhankelijk van de dienstregeling heb je ruim een uur de tijd om bakkerijmuseum De Oude Bakkerij (50 meter vanaf het station) of het historische centrum van Medemblik te ontdekken. De Medemblik Experience in de Reisgids helpt je op weg!
 • Zuiderzeemuseum Enkhuizen
  De boot legt om 14.35 uur aan in het Zuiderzeemuseum. Ontdek en beleef hier hoe mensen vroeger rondom de Zuiderzee woonden.
  Deze opties zijn niet inbegrepen in de dagkaart. Bij het loket van de Museumstoomtram in Hoorn krijg je korting op het toegangskaartje voor het Zuiderzeemuseum.

Algemeen

 • Tickets: verkrijgbaar aan het loket bij de Museumstoomtram of online via de webshop.
 • Horeca: op de stations, in de stoomtrams en aan boord van het museumschip.
 • Toiletten: op de stations, in de stoomtrams en op het museumschip.
 • Parkeren: voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op het P+R Hoorn / NS-station Enkhuizen.
 • Aanlegsteiger, tramstations en NS-stations in zowel Hoorn, Medemblik als Enkhuizen bevinden zich op korte loopafstand van elkaar.
Previous
Next

Ontdek meer