Veelgestelde vragen door de reizigers

 

Waar kan ik kaartjes kopen voor de stoomtram en boot?

Kaartjes voor de stoomtram en boot koopt u online als e-ticket of bij het loket van de Museumstoomtram in Hoorn, Wognum en Medemblik. Wanneer u vertrekt vanuit Enkhuizen kunt u de kaartjes kopen bij het VVV-kantoor in Enkhuizen (tegenover NS station). Uw Museumkaart kunt u laten registreren aan boord van de Friesland. Wanneer u onderweg op één van de tussenliggende stations instapt kunt u de kaartjes kopen bij de conducteur.

Ik heb online tickets besteld, maar geen mail ontvangen met mijn E-tickets.

Controleer eerst of uw betaling goed is verlopen. Dit kunt u onder meer doen door uw bankrekening te raadplegen en te controleren of het bedrag is afgeschreven. Is de betaling voldaan, controleer dan ook de spam box van uw mail. Treft u nu nog altijd geen e-tickets aan, neemt u dan contact op met onze afdeling reserveringen.

Kan ik de Museumkaart bij de Museumstoomtram aanschaffen?

Nee. Wij accepteren de Museumkaart wel maar verkopen deze niet.

Moet ik reserveren voor stoomtram en boot?

U dient te reserveren vanaf 12 personen, er geldt dan een korting. Bij speciale arrangementen, speciale themaritten of de Kerst- of Sinterklaasritten dient u ook als u individueel reist te reserveren. In alle andere gevallen is reserveren niet noodzakelijk.

Wat zijn de vertrektijden?

Via de pagina 'Bezoek' en 'Dienstregeling' vindt u direct de actuele vertrektijden van de stoomtram uit Hoorn en Medemblik en de boot uit Enkhuizen en Medemblik. Op iedere datum met een kleur in de kalender, vertrekken boot en tram in ieder geval om 10:40 uur uit respectievelijk Enkhuizen en Hoorn. Vaak geldt echter een uitgebreidere dienstregeling, met name in de vakanties.

Moet ik ver lopen tussen tram, boot en trein?

Stoomtram, boot en NS-trein bevinden zich op korte loopafstand van elkaar en sluiten op elkaar aan.

Wat zijn de openingstijden van het museum, de werkplaats en de winkel?

Het museum, de werkplaats, de winkel en de restauratie zijn geopend vanaf een uur voor het vertrek van de eerste tram en tot een uur na binnenkomst van de laatste tram die dag. De winkel is tevens tijdens kantoortijden geopend, deze zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Wat zijn de prijzen?

Op de pagina 'Bezoek' vindt u alle prijzen onder de link 'tarieven'.  Alle stoomtrams en boten die op een dag rijden vindt u in onze dienstregeling. Prijzen dagkaart: € 22,50 volwassene, € 16,80 kind 4-12 jaar. Een gezinsdagkaart is € 75,00 voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Houders van de Museumkaart en de BankGiroLoterij VIP-kaart betalen een toeslag bij de online tickets van €2,00 of kunnen de dagkaart gratis bij het loket verkrijgen op onze stations te Hoorn en Medemblik, en op de boot. Voor de NS-trein tussen Hoorn en Enkhuizen heeft u een apart kaartje nodig.

Waar kan ik de tramrit en de boottocht beginnen?

U kunt uw dagje uit aan ons museum beginnen in Hoorn of in Enkhuizen. Boot en tram geven in Medemblik aansluiting op elkaar, het traject tussen Hoorn en Enkhuizen of omgekeerd wordt met de NS afgelegd. Voor een kaart van het gebied klik hier.

Vanuit Medemblik kunt u geen combinatie met tram en boot maken, wel een enkele reis met of de tram of de boot. Tussen Medemblik en Hoorn rijdt een Connexxion buslijn van maandag t/m vrijdag een half uur verbinding lijn 239, op zaterdag (lijn 239) en zondag (lijn 139) is er een uur verbinding. Als u niet in het bezit bent van een OV-kaart, kunt u een los kaartje in de bus kopen.

Kunnen we onderweg eten en drinken?

Op zowel de boot als de tram zijn horecavoorzieningen aanwezig. Wilt u horeca, zoals een lunch of koffie met gebak voor 12 personen of meer, dan dient u dit te reserveren.

Mag de hond ook mee?

U kunt uw hond meenemen op de tram en de boot. Indien de hond niet op schoot kan hebt u een extra kaartje van € 3,50 nodig. De beslissing daarover is aan de lokettist/conducteur. Let op: als u ook het Zuiderzeemuseum bezoekt zijn honden daar NIET toegestaan.

Kan ik alleen in Hoorn of Medemblik op de tram stappen?

Nee. Ook op de stations langs de tramlijn tussen Hoorn en Medemblik kunt u op de tram stappen. Belt u ons wel van te voren (0229-255255) om door te geven waar u opstapt.

Hoe toegankelijk zijn stoomtram en boot voor invaliden?

Doordat stoomtram en boot historische vervoermiddelen zijn, zijn zij slechts beperkt toegankelijk voor invaliden. Voorwaarde is dat de betrokkene tijdelijk uit de rolstoel kan om in de tram plaats te nemen. Uiteraard kunnen rolstoelen (uitgezonderd elektrische rolstoelen) mee worden vervoerd. Aan boord van de boot is een traplift aanwezig.

Hoe hoog is de instap van de tram?

U komt met 4 treden de wagon in. Onderaan deze pagina vindt u een foto waarop u kunt zien hoe hoog deze opstap is.

Kan de kinderwagen mee op de stoomtram?

Kinderwagens en dergelijke kunnen mee worden vervoerd. Wel is het te adviseren om - indien mogelijk - liever een kleine kinderwagen (buggy) mee te nemen. De kinderwagenbak of maxi-cosy kan in het rijtuig mee, het onderstel kan alleen opgeklapt mee.

Kan de fiets mee op de stoomtram en boot?

U kunt de (elektrische) fiets meenemen op de stoomtram en boot. De kosten hiervoor bedragen € 3,50 per fiets.

Hoe kom ik van Enkhuizen weer in Hoorn (v.v)?

Ieder half uur kunt u de reis tussen de aanlegsteiger van de boot in Enkhuizen en het stoomtramstation in Hoorn maken met een NS-(dubbeldekker)trein. De rit duurt zo'n twintig minuten. Let op: als u niet in het bezit bent van een OV-kaart dan heeft u voor deze rit een apart treinkaartje nodig!    (Enkele reis 2018: volw.: € 5,20, kind 4-11: € 2,50).

Verkopen jullie ook cadeaubonnen?

Voor al onze kaartjes, voordeelcombinaties en speciale arrangementen zijn cadeaubonnen te verkrijgen. Deze kunnen per mail aangevraagd worden onder vermelding van het soort kaartje of arrangement wat u cadeau wilt doen en uw adresgegevens.