Spannendste tijdreis

Vergeet de futuristische tijdmachines en ruimtereizen, de spannendste reis door de tijd maakt u in een originele stoomtram door de historische driehoek Hoorn – Medemblik – Enkhuizen. Dompel onder en beleef de geschiedenis. Een spoorweg uit 1887 verbindt de leukste historische attracties van deze historische driehoek. Van het lekkerste museum van Nederland tot de prachtige traditionele stationsgebouwen of stap over op het museumschip naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. 

Stoomtram

De tijdreis begint in stijl. Zie hoe de stoker de kolen op het vuur gooit, stap op de stoomtram en wacht op het fluitsignaal van de stoomlocomotief. Stap in en beleef de historie. Kies uit 3 verschillende tijdreizen en ga op in het historische avontuur.

Historische reis door de tijd

Een bezoek aan de stoomtram betekent kiezen uit 3 verschillende tijdreizen:

Bestel hier je tickets

Historische driehoek

De rails van de stoomtram verbindt Hoorn en Medemblik. Het museumschip vaart tussen Medemblik, het Zuiderzeemuseum en Enkhuizen. In deze plaatsen voelt, ziet en ervaart u de rijke geschiedenis. Een korte NS-treinreis tussen Enkhuizen en Hoorn maakt de dagtocht door de Historische Driehoek compleet. De route is een aaneenschakeling van historische trekpleisters. 

Ervaar de rijke geschiedenis 

Bij Museumstoomtram en ook onderweg wachten flink wat belevenissen op u. Een greep uit de schatkist vol activiteiten, belevenissen (link maken naar meer belevenissen) en historische ontdekkingen: 

  • Ga op stoomsafari
  • Ontdek het historische museumterrein
  • Bewonder de prachtige stationsgebouwen in Wognum-Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes. De gebouwen zijn in volle glorie hersteld. Zoals de wachtkamer en het kantoor van de stationschef. Stap uit, bewonder de gebouwen en reis met de volgende tram verder.
  • Stap uit op het station van Medemblik en bezoek het Bakkerij Museum. Drie keer raden waarom dit museum is verkozen tot het lekkerste museum van Nederland! De hele dag zijn er marsepein- en chocoladedemonstraties. Uiteraard volgens de traditionele ambacht. Natuurlijk is er ook genoeg te proeven. 
  • Stap in Medemblik over op het museumschip Friesland en vaar naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum beleeft u hoe mensen vroeger rond de Zuiderzee woonden. Ruik, voel, proef en aanschouw het leven van toen.  
  • Fietsliefhebbers nemen hun fiets mee (of huren een fiets) in de speciale ‘fietswagen’ en combineren de Spannendste tijdreis met een prachtige fietstocht van 37 kilomter langs statige stolpboerderijen, historische landschappen en eeuwenoude stadjes van West-Friesland.

Historische binnenstad Hoorn

Helemaal ondergedompeld in de rijke geschiedenis van West-Friesland en behoefte aan meer? Dat kan! Kom heel even terug in de tijd en reis met de NS vanuit Enkhuizen naar Hoorn. En dompel daar opnieuw onder. De historische binnenstad van Hoorn schittert in monumentale panden en musea. En als ‘verborgen schat’ wacht op het zuidpunt van het Oostereiland een replica van het VOC-schip de Halve Maen op u.