Op een klein stationnetje

 

Een aantal stationsgebouwen langs de lokaalspoorweg van Hoorn naar Medemblik is bewaard gebleven en volledig gerestaureerd met alle functies, zoals ze vanaf 1887 in gebruik waren. 

Het mooiste en grootste station is ongetwijfeld Medemblik. Maar, ook de stationsgebouwen te Wognum-Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes zijn in volle glorie hersteld. Vrijwel alle trams stoppen tijdens de reis een kwartier of meer in Wognum-Nibbixwoud, waar de gelegenheid is de wachtkamer, kantoor van de stationschef en goederenloods van dit gebouw te bezichtigen. Op dagen dat wij een meer uitgebreide dienstregeling uitvoeren, passeren trams elkaar op dit stations. Dit levendige tafereel wordt in stoomtramjargon 'kruisen' genoemd. Alle trams maken bovendien een korte stop op de stations van Twisk en Opperdoes. Het stationsgebouw in Hoorn is overigens een replicastation, dat in 2016 naar historisch voorbeeld is voltooid.

Tip: op dagen met een meer uitgebreide dienstregeling (blauw en oranje in de dienstregeling) is het mogelijk in Twisk of Opperdoes uit te stappen en met een volgende tram verder te reizen. Twisk is een monumentaal dorp en in Opperdoes kunt u bijvoorbeeld naar Imkerij de Bijenstal/Pannenkoekenstation.