1968-2018 Vijftig jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

 

Vijftig jaar verbindend

Hemelvaartsdag, 23 mei 1968: stoomlocomotieven 18 en 30 vertrekken met een trein vol spoorwegbelangstellenden uit Hoorn naar Medemblik. De eerste rit op een museumspoorlijn in ons land is een feit. In 2018 vieren we deze 50e verjaardag met ‘Vijftig jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik  - Vijftig jaar verbindend’.

 

Het programma voor dit ‘gouden’ jubileum in 2018 ziet er als volgt uit:

Nieuwe reisbelevenissen met locomotieven 18 en 30
In 2018 is een hoofdrol weggelegd voor stoomlocomotieven 18 van de Gooische Stoomtram uit 1921 en 30 van de Gasfabriek Rotterdam uit 1908. In 1968 begon hiermee de geschiedenis van de stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik. Loc 30 zal na revisie in 2018 weer in dienst worden gesteld. Voor basisscholen wordt in juni en juli een speciaal programma gemaakt over de geschiedenis en techniek van de locomotief. Meereizen met de vierkante tramlocomotief 18 kan in augustus.

Opening van het Bello Atelier - 28 april t/m 10 mei
De meivakantie en Hemelvaartsdag zitten boordevol activiteiten rond de opening van het Bello Atelier. Een nieuw onderdeel op de plek waar het in 1968 begon: de werkplaats te Hoorn. Vanaf 2018 wordt de Tram voor Bello hier interactief gerestaureerd. In en rond het Bello Atelier vertellen we deze weken meer over duurzaamheid tot de ‘complete collectie’… U ontdekt hoe de Museumstoomtram op weg gaat naar 2068, op weg naar de volgende vijftig jaar.

Bello Festival Hoorn-Enkhuizen-Medemblik - 7 & 8 juli
Het Bello Festival is het Langste Historische Vervoersevenement van Nederland. Tien stoomlocomotieven en ons motorschip Friesland nemen u mee tijdens een intensieve dienstregeling tussen Hoorn en Medemblik en Medemblik en Enkhuizen, Om de reis compleet te maken rijdt er een StoomSneltrein tussen Hoorn en Enkhuizen.

Een week bij Spoor & Tram anno 1926 - 21 t/m 28 oktober
In de herfst wordt de jubileumviering afgesloten met een museale themaweek. Een unieke collectie historische voertuigen, rollenspelers en andere historische objecten komen vanuit verschillende plaatsen in het land samen in Hoorn, om met elkaar het tijdsbeeld bij de lokaalspoor- en tramwegen in ons land in de jaren 1920 te laten zien. 

 

Jubileumboek

Op 23 mei 2018 is ons jubileumboek verschenen: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik 1968-2018, Vijftig jaar verbindend. Auteur  Rein Korthof onder redactie van Bob Boekhout en Hans de Lange. Tekstbijdragen  van René van den Broeke en Jaap Nieweg. 144 pagina´s formaat 30.5 x 21.5 mm, 110 afbeeldingen in kleur en zwartwit. Hardcover, gebonden. Uitgave Museumstoomtram Hoorn-Medemblik,  prijs afgehaald € 24,95 (Bij verzending per post + € 6,75 via info@stoomtram.nl).

 

Oproep: deel jouw bijzondere verhaal!

Ter gelegenheid van het 50 jarige jubiliumjaar van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik zijn we op zoek naar unieke verhalen van de afgelopen 50 jaar.
Wil je jouw leukste, mooiste of bijzondere ervaring bij Museumstoomtram met ons delen? Heeft jouw vader, moeder, opa of oma een mooi verhaal dat echt verteld moet worden? Beschik je over uniek beeldmateriaal bij het verhaal?

Deel ze met ons door een mail te sturen naar info@stoomtram.nl.

De gekozen verhalen zullen we gedurende het jubileumjaar vertellen aan een breed publiek.