Centraal Station in Medemblik wordt klaargestoomd voor de toekomst

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is in 2019 en 2020 bezig met een grootschalig project op en rond het in 1887 gebouwde station van Medemblik. Het spoor en de ondergrond is aan groot onderhoud toe. Een goede reden om de inrichting van het emplacement grondig te verbeteren en de faciliteiten van het museale gebouw als “Centraal Station” voor het toerisme in de regio te verbeteren.

Herinrichting
De herinrichting wordt deels in eigen beheer, deels door enkele aannemers uitgevoerd in de beperkte winterperiode waarin er geen stoomtrams in Medemblik komen. Omdat het project te omvangrijk is om in een periode uit te voeren, wordt het tweede – westelijk gelegen – deel van de herinrichting uitgevoerd in de winterperiode van 2020.

Naast het vernieuwen van de rails, wordt ook het spoorwegemplacement opnieuw ingericht. Wissels en sporen worden zodanig verlegd, dat twee lange stoomtrams met honderden bezoekers gelijktijdig in Medemblik kunnen worden ‘afgehandeld’. De beide perrons worden verlengd, de toiletfaciliteiten worden uitgebreid en er komt een historische inrichting om de stoomlocomotieven van water te kunnen voorzien. Tenslotte wordt de routing voor de bezoeker in het monumentale stationsgebouw verbeterd.

Investering
De Stichting Beheer Spoorlijn van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik investeert ruim € 500.000,– en vele (vrijwillige) manuren in dit project. Bijdragen mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van BankGiro Loterij. In de omgeving zal de verzorgde aanblik van het station en het spoorwegemplacement direct opvallen. Voor de Museumstoomtram zelf betekent het dat Medemblik zijn rol als ‘Centraal Station’ kan blijven ontwikkelen. Dat is belangrijk nu steeds meer bezoekers reizen met stoomtram en aansluitende bootdienst en hun weg willen vinden in de historische binnenstad. Deze centrale plek in de stad zal in de toekomst meer en meer als ‘toeristische hub met museale uitstraling’ worden gebruikt.

Update 1 februari 2020: De Museumstoomtram is bezig  met het uitvoeren van de tweede fase om het spoorwegemplacement van Medemblik klaar te maken voor de toekomst. Hier zijn vier wissels geplaatst. Naast het leggen van nog vele meters nieuw spoor is een tweede kolom geplaatst als vaste watervoorziening voor de stoomlocs en wordt de seinpaal bij de Overtoom hersteld.

Kijk voor een fotoverslag van de werkzaamheden op deze website onder ‘over het museum’ > ‘nieuws’ > ‘langs de lijn’.

Previous
Next