Museumterrein Hoorn met Tramstation en Bello Atelier

Sinds een aantal jaren werkt de Museumstoomtram aan de realisatie van een groot en veelomvattend project: de inrichting van het Museumterrein in Hoorn. Al in 2014 ontving de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een extra projectbijdrage van de BankGiro Loterij van € 490.000,-. Dankzij deze bijdrage, mogelijk gemaakt door de deelnemers van loterij, is tramstation Hoorn gebouwd. In 2016 volgde nog een extra projectbijdrage van de BankGiro Loterij. Ditmaal € 580.000,-, bestemd voor het project ‘Tram voor Bello’. De nog bestaande rijtuigen van onze beroemde locomotief zullen worden gerestaureerd voor en door de bezoekers van het museum in een nieuw en vernieuwend Bello Atelier. Als beide projecten in de komende jaren zijn voltooid, is in Hoorn een thematisch museumterrein ontstaan waar je van alles kunt beleven over de geschiedenis van het lokale railvervoer in ons land.

VOLG DE BOUW VAN DE TRAM VOOR BELLO:

www.facebook.com/tramvoorbello

Tramstation
Het nieuwe tramstation is gebaseerd op het tramstation dat in Coevorden werd gebouwd. Grootte en vorm daarvan passen goed bij de Hoornse omgeving en bij de andere stationsgebouwen langs de spoorlijn. Het gebouw biedt de faciliteiten om de inmiddels jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers optimaal te ontvangen en is de plaats waar meer over de stoomtramgeschiedenis kan worden ontdekt dan alleen tijdens het maken van de stoomtramrit.
Wie het gebouw binnen komt wordt direct gegrepen door de sfeer van 100 jaar geleden. Het oorspronkelijke stationsgebouw van de Museumstoomtram te Hoorn werd in 1987 gebouwd, maar nooit voltooid. Het heeft in feite als basis gediend voor een reconstructie en uitbreiding, waarbij het gebouw geheel opnieuw is ingedeeld en ingericht. Natuurlijk is ook de buitenkant grondig aangepakt en is er een tweede vleugel aan het bestaande gebouw met luifel gebouwd. Hier is de tentoonstelling De Tijdlijn ondergebracht. Bij het stationsplein bevindt zich een apart toiletgebouw en een kiosk van waaruit extra activiteiten beginnen die kinderen tijdens de stoomtramrit kunnen uitvoeren. Op het stationsplein is authentieke gasverlichting geplaatst. Het complete tramstation werd op 29 april 2016 geopend.

Tram voor Bello en Bello Atelier
De bestrating van het stationsplein is inmiddels geheel doorgetrokken richting werkplaats en sluit daar aan op het Bello Atelier. Deze functie in de restauratiewerkplaats is gerealiseerd binnen en rond het huidige werkplaatsgebouw te Hoorn. In het Bello Atelier worden op dit moment de rijtuigen NS BC423, 425 en 455 uit 1920 gerestaureerd. Deze rijtuigen vervoerden tot 1955 de reizigers die met Bello naar Bergen aan Zee reisden. De restanten van de rijtuigbakken zijn reeds geruime tijd in onze collectie aanwezig. De bezoekers van de Museumstoomtram kunnen in het Bello Atelier de restauratie van de beroemde tram niet alleen bekijken, ze mogen er zelfs aan meedoen…..

Poort van Hoorn
Het museumterrein bestaande uit Tramstation Hoorn, het reeds aanwezige seinhuis, de werkplaats, het spooremplacement en het nieuwe Bello Atelier bevindt zich aan de noordzijde van het spoorwegemplacement te Hoorn aan het Transferium parkeerterrein. Het realiseren van het museumterrein is een belangrijke culturele impuls in het gebied Poort van Hoorn. Na voltooiing van het stationsgebouw is begonnen met de gedetailleerde planvorming voor de bouw van het Bello Atelier/werkplaatsuitbreiding. 

Volgend op de ontwikkeling van het Bello Atelier is de bestaande werkplaats van de Museumstoomtram in Hoorn voorgedragen voor Herbestemming door de provincie Noord-Holland. Dit betekent dat er met de provincie een duurzame toekomst voor de uit 1929 daterende motorrijtuigloods wordt ontwikkeld en gekeken wordt hoe de ruimte voor zowel publiek als werk- en depotruimte, optimaal kan worden ingericht en uitgebreid. Restauratie en uitbreiding van het werkplaatsgebouw wordt op dit moment uitgevoerd

Meespelen met Vrienden Loterij betekent het steunen van cultuur en musea in Nederland: www.vriendenloterij.nl

Previous
Next