Museumterrein Hoorn

Genoeg te zien en beleven op museumterrein Hoorn! Hier ontdek je het verhaal over de stoomtram in Nederland. Na aankomst op het sfeervolle tramstation, bezoek je tentoonstelling De Tijdlijn, een werkend seinhuis en in de werkplaats het Bello Atelier.

Het tramstation van Hoorn is een relicagebouw met alle elementen van een historisch stoomtramstation. Stap binnen en waan je in oude tijden! In de centrale hal vind je een houten loket, waar je je kaartje koopt. In de ene vleugel kun je de permanente tentoonstelling De Tijdlijn bezoeken, en in de andere vleugel de historische stationsrestauratie. Loop je naar buiten, dan kun je voor de regen (of zon) schuilen onder de houten luifel. Daaronder, en op het stationsplein, branden ‘s avonds ouderwetse gaslantaarns. Emaille reclameborden van weleer sieren de gevel. De kleuren van het gebouw zijn zoals ze vroeger gebruikt werden in en rond de stations tussen Hoorn en Medemblik.

Tentoonstelling De Tijdlijn
Tentoonstelling De Tijdlijn is opgedeeld in tweeën. Het ene deel voert je terug de geschiedenis in. Kleine voorwerpen, filmbeelden, foto’s, documenten en fragmenten uit vraaggesprekken vertellen samen het verhaal van de stoomtram in Nederland. De rode draad is een tijdlijn, waarin de hoogtepunten van de Nederlandse stoomtramgeschiedenis centraal staan.
Het tweede deel van De Tijdlijn bestaat uit een multimediale zuil, Mijn Stoomtram. Hier leer je welke stoomtram er vroeger bij jou in de buurt reed en wat het effect van de stoomtram was op de ontwikkeling van jouw regio. Aan het eind van de tentoonstelling kun je je stoomtramkennis testen!

Lees verder…

Het Seinhuis
Het seinhuis is het zenuwcentrum van  de stoomtramdienst. Het seinhuis op museumterrein Hoorn werkt precies zoals vroeger. De treindienstleider controleert vanuit het seinhuis de tramdienst tussen Hoorn en Medemblik. De seinhuiswachter bedient de seinen en wissels voor de stoomtrams. Kinderen (en soms ook nieuwsgierige volwassenen) mogen de seinhuiswachter helpen om de wissels te bedienen. Het seinhuis is gebouwd in 1897 en stond vroeger in Kesteren in Gelderland. In 1983 werd het seinhuis buiten dienst gesteld en uit elkaar gehaald. Twee jaar later bouwde de Museumstoomtram het seinhuis weer op in Hoorn. Het werd meteen ook flink opgeknapt.

Het lab van Professor Stoomschuif     

Midden op het stationsplein tref je het laboratorium aan, waar Professor Stoomschuif uitlegt hoe stoomkracht ervoor zorgt, dat jullie vandaag met ons op reis kunnen.

Het Bello Atelier/Museumwerkplaats   

In onze museumwerkplaats worden de stoomlocomotieven onderhouden en voorbereid voor de diensten die zij rijden. Ook wordt hier gerestaureerd, onder andere aan de rijtuigen van de Tram voor Bello. Op dit moment wordt de werkplaats uitgebreid, gerestaureerd en verduurzaamd, zodat de Museumstoomtram klaar is voor de toekomst. 

Previous
Next

Ontdek meer