Museumterrein Hoorn

Genoeg te zien en beleven op museumterrein Hoorn! Wat dacht je van een historisch tramstation, tentoonstelling De Tijdlijn, een werkend seinhuis en werkplaats het Bello Atelier?

Het tramstation van Hoorn heeft alle elementen van een historisch stoomtramstation. Stap binnen en waan je in oude tijden! In de centrale hal vind je een houten loket, waar je je kaartje koopt. In de ene vleugel kun je de permanente tentoonstelling De Tijdlijn bezoeken, en in de andere vleugel de historische stationsrestauratie. Loop je naar buiten, dan kun je voor de regen (of zon) schuilen onder de houten luifel. Daaronder, en op het stationsplein, branden ‘s avonds ouderwetse gaslantaarns. Emaille reclameborden van weleer sieren de gevel. De kleuren van het gebouw zijn zoals ze vroeger gebruikt werden in en rond de stations tussen Hoorn en Medemblik.

Tentoonstelling De Tijdlijn
Tentoonstelling De Tijdlijn is opgedeeld in tweeën. Het ene deel voert je terug de geschiedenis in. Kleine voorwerpen, filmbeelden, foto’s, documenten en fragmenten uit vraaggesprekken vertellen samen het verhaal van de stoomtram in Nederland. De rode draad is een tijdlijn, waarin de hoogtepunten van de Nederlandse stoomtramgeschiedenis centraal staan.
Het tweede deel van De Tijdlijn bestaat uit een multimediale zuil, Mijn Stoomtram. Hier leer je welke stoomtram er vroeger bij jou in de buurt reed en wat het effect van de stoomtram was op de ontwikkeling van jouw regio. Aan het eind van de tentoonstelling kun je je stoomtramkennis testen!

Lees verder…

Het Seinhuis
Zonder seinhuis kan de stoomtram niet rijden. Het seinhuis op museumterrein Hoorn werkt nog en ziet er van binnen precies zo uit als vroeger. De treindienstleider controleert vanuit het seinhuis de tramdienst tussen Hoorn en Medemblik. De seinhuiswachter bedient de seinen en wissels voor de stoomtrams. Kinderen (en soms ook nieuwsgierige volwassenen) mogen de seinhuiswachter helpen om de wissels te bedienen. Het seinhuis is gebouwd in 1897 en stond vroeger in Kesteren in Gelderland. In 1983 werd het seinhuis buiten dienst gesteld en uit elkaar gehaald. Twee jaar later bouwde de Museumstoomtram het seinhuis weer op in Hoorn. Het werd meteen ook flink opgeknapt.

Het Bello Atelier
Naast tramstation Hoorn vind je Het Bello Atelier, waar geklust wordt aan rijtuigen. Bello is een stoomlocomotief (de NS 7742) van de Nederlandse Spoorwegen. Hij reed oorspronkelijk tussen Bergen aan Zee en Alkmaar. Bello is de enige bewaarde locomotief van deze lijn en rijdt nu dus tussen Hoorn en Medemblik. De Tram voor Bello is een grootschalig project. Twee rijtuigen uit 1920, die vroeger de reizigers vervoerden achter Bello, worden helemaal opgeknapt (gerestaureerd) in het Bello Atelier. In het atelier loop je ook langs de oudste stoomtram van Nederland en heb je uitzicht op de stoomlocomotieven, die worden gerestaureerd of opgestookt om de trams naar Medemblik te rijden.

Ontdek meer