Uitstappen alstublieft

In 2020 organiseren wij het themajaar ‘Uitstappen alstublieft’ rond de gebouwen langs onze meest compleet bewaard gebleven museumspoorlijn in ons land.
De lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik werd in 1887 geopend. De gehele spoorweg inclusief een aantal van de oorspronkelijke (stations)gebouwen werd museaal behouden en is als zodanig in gebruik gebleven tot de dag van vandaag. Gedurende het jaar krijgen de gebouwen langs 20 kilometer museumspoor volop aandacht.
In het themajaar worden diverse projecten rond de gebouwen en de omgeving ervan uitgevoerd.

In januari 2020 is de Museumstoomtram formeel de eigenaar geworden van het voormalige stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag. Het uit 1887 daterende gebouw is de laatste van de oorspronkelijke stationsgebouwen die het museum heeft kunnen verwerven. Het gebouw werd dertien jaar geleden gekocht door de gemeente Medemblik, om er een toeristisch museale functie aan te kunnen geven. Dit lijkt na de overdracht aan ons museum te kunnen gaan gebeuren, al zal het pand in eerste instantie als woonhuis worden ingericht en worden verhuurd aan medewerkers van het museum.
Om het gebouw als station te kunnen restaureren zal te zijner tijd een restauratieplan worden opgesteld, samenhangend met een monumentale status voor het pand.
De ligging precies halverwege de spoorlijn in een open landschap, maar wel met een snelwegafrit vlakbij is toeristisch gezien in ieder geval strategisch te noemen.

In de komende periode wordt gewerkt aan de uitbreiding en restauratie van het oorspronkelijke werkplaatsgebouw te Hoorn uit 1929 en de inrichting van het stationsgebied te Medemblik.

Naast het station van Abbekerk-Lambertschaag en de werkplaats te Hoorn zijn de oorspronkelijke stations van Wognum-Nibbixwoud, Twisk, Opperdoes en Medemblik al geheel gerestaureerd als station en woonhuis. Op deze website vindt u via de pagina’s Te doen en te zien / Collectie / Stations en Gebouwen nadere informatie.

Tijdens de stoomtramritten die u in de komende tijd bij ons kunt maken, krijgt u van ons de geheel vernieuwde Stoomsafari, zodat je de oorspronkelijke gebouwen tijdens de Tijdreis kunt ontdekken.

Previous
Next