Westfriesland met Stoomtram en Fiets

 

De Museumstoomtram en het Recreatieschap Westfriesland maken het mogelijk een reis per stoomtram te combineren met een afwisselende fietstocht. Zo kunt u optimaal genieten van al het moois dat Westfriesland te bieden heeft. De combinatie maakt het mogelijk om de eeuwenoude stadjes, statige stolpboerderijen en het prachtige Westfriese landschap op de leukste manier te ontdekken per stoomtram en… per fiets.

De tocht start in Hoorn bij het tramstation van de Museumstoomtram. Met uw eigen fiets of gehuurde fiets veilig ingeladen in de historische ‘fietsenwagen’ reist u in de stoomtram naar Medemblik. Gezeten in de tram beleeft u de spannendste reis door de tijd. Aangekomen in Medemblik fietst u terug naar Hoorn.

Mooi Westfriesland

In Medemblik start de fietstocht terug naar Hoorn over het goed bewegwijzerde fietsroutenetwerk Westfriesland voor een prachtige tocht van ongeveer 37 kilometer.

U hoeft maar twee dingen te doen: het volgen van de borden die verwijzen naar de knooppuntennummers die samen de route vormen én onderweg te genieten. De route biedt u een grote variatie: niet alleen landschappelijk, maar ook cultureel en culinair valt er onderweg veel te zien en te beleven.
U kunt ook uitstappen op het station van Twisk. De fietsroute is dan ongeveer 26 kilometer. Het is ook mogelijk de route in omgekeerde richting te volgen als u met de stoomtram van Medemblik naar Hoorn reist en vandaar terugfietst naar Medemblik.

Klik hier voor de themaroute: 'Westfriesland met Stoomtram en Fiets'

Meer informatie

Iedere dag dat de stoomtram rijdt kunt u Westfriesland ontdekken met Stoomtram en Fiets:
Zie de dienstregeling

Het tarief van de stoomtramrit (2018) bedraagt € 15,90 per volwassene (groepen vanaf 12 personen: € 14,60 per volwassene). Dit is inclusief het vervoer van de fiets. De Themaroute Westfriesland met Stoomtram en Fiets kunt u via deze link gratis downloaden. Houders van de Museumkaart betalen voor dit arrangement € 3,20 per persoon.

U kunt zelf uw fiets meenemen, maar deze kan ook worden gehuurd en ingeleverd bij het NS-station te Hoorn. Fietsen bij het NS-station zijn voor een dag te huren vanaf circa € 7,50. Hierbij dient wel een borg te worden betaald. Het station van de Museumstoomtram te Hoorn ligt naast dit NS-station aan het Transferium Parkeerterrein.

Het fietsroutenetwerk Noord-Kennemerland en Westfriesland is in 2007 in samenwerking tussen de gemeenten uit Noord-Kennemerland en Westfriesland tot stand gekomen. Het fietsroutenetwerk beslaat ongeveer 1300 kilometer en wordt beheerd door het Recreatieschap Westfriesland.
De plaatsen waar verschillende wegen elkaar kruisen, de keuzepunten in het fietsroutenetwerk, vormen de knooppunten. De afstanden tussen de knooppunten zijn op informatiepanelen bij ieder knooppunt aangegeven.

www.recreatieschapwestfriesland.nl