Op Stoomtramavontuur Hoorn-Wognum-Hoorn

 

Op Stoomtramavontuur is de nieuwe, korte ontdekkingsreis naar de veelzijdige geschiedenis van de stoomtram en de rol die zij heeft gespeeld in het vervoer in ons land. In ee programma dat twee uur duurt maken we een korte tramrit vanaf Tramstation Hoorn, gevolgd door een speurtocht over het museumterrein te Hoorn.

Dinsdag, woensdag en donderdag in augustus: 11.40 en 13.40 uur. Duur van het programma: circa twee uur.

 

Speurtocht

Op Stoomtramavontuur is een nieuw programma boordevol activiteiten, dat begint met een tramrit naar het geheel gerestaureerde stoomtramstation van Wognum-Nibbixwoud uit 1887. Hier wordt overgestapt voor de terugrit. Na een uur zijn we weer op het museumterrein te Hoorn. In het volgende uur ontdekken we alles over de stoomtram in Nederland, aan de hand van een speurtochtformulier. Dat wordt aan het begin van Op Stoomtramavontuur bij het loket uitgereikt. 

 

Verschillende trams

De rit van Hoorn naar Wognum en van Wognum weer terug naar Hoorn vindt plaats met twee verschillende trams, getrokken door een stoomlocomotief of heel soms ook door een historische motorlocomotief.

 

Grote stoomlocomotieven

Onderweg kunnen de kolen worden gestookt in het vuur van de stoomlocomotief en knippen de jongste reizigers hun eigen kaartje bij de conducteur. Eenmaal terug op het sfeervolle tramstation in Hoorn kan de seinhuiswachter worden geholpen bij het bedienen van de wissels. Alles over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland is te zien in de tentoonstelling De Tijdlijn.
Last but not least: IJverige speurders vinden tussen de grote stoomlocomotieven in de werkplaats deze zomer de oudste stoomtrams die in Nederland hebben gereden.