De stoomtram in de 19e eeuw

 

Oudste nog rijdende locomotief van Nederland bijna compleet

 

Veel glimmend koper; een voorname donkergroene kleur, afgezet met zwarte en witte biezen. Locomotieven in de negentiende eeuw zagen er bijna uit als rijdende kunstwerken. In het kader van kennisbehoud en -overdracht werkt een team meest jonge vrijwilligers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik inmiddels tien jaar aan het in rijdende staat op de rails terugbrengen van stoomlocomotief NS 6513. De machine is gebouwd in 1887 door de Duitse fabriek Hohenzollern.

 

Testprogramma
Nog even en de NS 6513 zal de oudste nog rijdende locomotief in Nederland zijn. Want het einde van de uitdagende restauratieklus komt in zicht. Komende zomer gaat de vijftien ton zware oldtimer weer rijden tussen Hoorn en Medemblik. Op dit moment wordt stoomlocomotief NS 6513 aan een reeks tests onderworpen, voordat ze komende zomer de stoomtrams gaat trekken tussen Hoorn en Medemblik. Spannend is het allemaal wel voor de mannen die de machine uit 1887 hebben gerestaureerd. Vier uur nadat het vuur is aangestoken werd op die zaterdagochtend in april de regulateur voor het eerst geopend en zette het bijna zestien ton wegende gevaarte zich in beweging. Inmiddels heeft de locomotief een rit met tram gemaakt naar Wognum en een rit naar Medemblik.
De oldtimer rondt het testprogramma binnenkort af met een formele toelating van het voertuig op de spoorbaan tussen Hoorn en Medemblik.

 

Oudste stoomtrams
Locomotief NS 6513 wordt officieel in dienst gesteld tussen Hoorn en Medemblik op 1 juli 2017. Ze speelt in de komende zomer een hoofdrol met nog twee historische railvoertuigen in een thematentoonstelling over de oudste stoomtrams die in Nederland hebben gereden (de eerste stoomtrams in ons land reden vanaf 1879). Voor het eerst in lange tijd kan dan weer een rit achter een locomotief uit de negentiende eeuw worden gemaakt.

Meer informatie over locomotief NS 6513

 

Educatief programma voor basisschoolleerlingen 
Speciaal voor basisschoolleerlingen in groep 5 t/m 8 is het educatieve programma ‘De stoomtram in de 19e eeuw’ bij de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik ontwikkeld. 

Lees meer over scholeneducatie

 

Eric Sallevelt maakte onderstaande foto's van het monteren van de nummerplaten 6513 van de Nederlandsche Spoorwegen. Vincent van Baar legde de activiteiten vast van machinist Martijn Blokker tijdens een van de proefritten de afgelopen weken